DAF108A9-3373-4BA6-8918-A87C59F95E9B.jpe

Laurence Plumier haar oeuvre toont een passie voor de wereld van het ‘decorum’ en het ‘salon’, en is meer specifiek gefascineerd hoe het fenomeen van het trompe l’ oeil, het gezichtsbedrog, de dubbele bodem, het ‘schijnen’, hierin sluipt.

 

De artistieke en filosofische zoektocht naar datgene wat op de loer ligt achter de scene van het theater, de wereld van ‘de coulissen’ (of het onbekende) heeft bij haar ook een zintuiglijke dimensie -een sensueel spel van  aantrekking- en van ontdekken en weer verbergen van betekenis – maar ook een hieraan verbonden ludiek aspect.

Christian Van Haesendonck

Fragment text 'Un peu de légèreté' 

Daniëlle Buyssens 2016

De beelden die Laurence Plumier in deze tentoonstelling brengt, werpen een zeker licht op een luchtigheid die er misschien geen is. 

De thema’s die aangesneden worden in haar werk verwijzen naar een illusie die zeer echt lijkt. Omdat de schilderijen figuratief van aard zijn, meent de toeschouwer te weten waar hij naar kijkt zonder misschien enig besef te hebben van wat zich achter de coulissen afspeelt. 

Zachte pastelkleuren drijven je mee in een harmonieuze beweging naar een plaats waar het fijn vertoeven is, waardoor het lijkt alsof er weinig tot geen spanning aanwezig is op het doek. Een blik die op het eerste zicht onbekommerd lijkt, verbergt misschien een ander gevoel. Een man in een zetel met een pop als gezelschap kan een grappig beeld zijn, maar eveneens een stille getuigenis zijn van een geheim dat alleen de protagonist toekomt.